Meillä monilla PESUn kissatilapäiskodeilla on salainen apu pelokkaiden kissojen kesytyksessä: omat kissamme. PESUn hoiviin otetaan paljon villejä ja arkoja kissoja, jotka monilla löytöeläintarhoilla voivat joutua jopa lopetettavaksi, koska häkissä ne käyttäytyvät aggressiivisesti – yksinkertaisesti koska ne pelkäävät ja joutuvat paniikkiin häkitettynä. Kokemuksemme mukaan sellaisistakin kissoista kuoriutuu suotuisammissa olosuhteissa kunnon kotikissoja, parhaimmillaan jopa ihan sylikissoja.
Rauha-rauhanturvaajakissa näyttää arkajaloille esimerkkiä, miten kotikissan elämästä nautitaan! |
Uusi hoitokissa joutuu ensin karanteeniin eri huoneeseen, jos tilapäiskodissa on ennestään kissoja. Karanteenijakson ja eläinlääkärin jälkeen hoitolainen pääsee tutustumaan uuteen tilapäiskotiinsa. Arka eläin kuitenkin piilottelee vielä pitkään. Mennään silti aina kissan ehdoilla, pakottamalla ei mikään onnistu, vaan saamalla positiivisia kokemuksia eläin rohkaistuu pikkuhiljaa. Turvallinen olo (ei tulla väkisin koskemaan tai siirtämään turvapaikasta), ruokatarjoilu, hiekkalaatikko ja muut hyvin hoidetut tarpeet saavat pelokkaankin ymmärtämään, ettei häntä syödä – kissa kun on itsekin saaliseläin, ja siksi luontaisesti varovainen. Uteliaisuus ajaa useimmat ennen pitkään piilostaan. Arimpien kohdalla sekään ei tosin vielä riitä.
Jos arka kissa vaikuttaa olevan kiinnostunut vähänkin muista kissoista, niin avuksi tulee meillä Rauha-rauhanturvaajakissa. Rauha on oma kissani, rescue-tapaus itsekin, ja tyypillinen kilppari-narttu (eli kilpikonnavärinen) sikäli, että itsevarmuutta ja jopa laumanjohtajuutta löytyy. Tärkein ominaisuus "rauhanturvaajakissalle" kuitenkin on, että se on helposti lahjottavissa hurisemaan ja puskemaan. Rauha on niin perso raksuille, että niitä vastaan se tekee mitä vaan, varsinkin kehrää kovalla äänellä, kun herkkuraksuja syötetään kädestä.
Kun toinen on peloissaan kyyristyneenä piilossaan, Rauhan kanssa mennään näkö- ja kuuloetäisyydelle herkuttelemaan raksuilla. Pelkääjä rauhoittuu silmin nähden toisen hurinasta ja muista onnellisuuseleistä. Toinen kissa siis näyttää, ettei tilanteessa ole mitään pelättävää. Kissan kehräyksellä on valtava voima, se rauhoittaa niin kissoja kuin ihmisiäkin Vierailuja jatketaan pienissä erissä vähän lähemmäksi siirtyen, ja ennen pitkää pelkääjä jopa innostuu pelkästä Rauha-kissan näkemisestä ja uskaltautuu tervehtimään. Samalla ihminen on aina mukana positiivisessa vahvistamisessa jakamassa molemmille herkkuja ja osallistumassa kanssakäyntiin. Siitä se kotikissan taival alkaa!
Vaikka kissa ei olekaan varsinainen laumaeläin, niin useimmat niistä ovat silti hyvin sosiaalisia, ja lajitoveri tuo paljon seuraa ja turvaa. Nykyinen hoitolaisemme, pieni musta tyttökissa, on erityiset ihastunut Rauhaan, ja pelkkä Rauhan näkeminen saa sen tulemaan innostuneena häntä pystyssä vastaan. Varmaankin Rauha muistuttaa sitä omasta mustaturkkisesta emostaan ja sisaruksistaan. On suorastaan sydäntäsärkevän ihanaa nähdä pelokkaan eläimen alkavan rentoutua ja nauttia uudesta elämästään kotikissana.
Anna siis aralle kissalle mahdollisuus, varsinkin jos sinulla on ennestään reipas ja kiltti kissa, joka kaipaisi seuraa. Yleensä arkajaloista kuoriutuu rakastavassa kodissa ja sopivan mallikkaan kissakaverin kanssa ihania kotikissoja!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti