keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Ei oo mitään tekemistä!

Tuttu lause lapsiperheissä, tai ainakin aikana ennen älypuhelimia. Varmasti moni koira tai kissa sanoisi myös niin jos osaisi! Tai kyllähän ne sanovat, emme vain ymmärrä anovia katseita, koko päivän tylsistyneenä torkkuvia karvakasoja tai turhautumisesta jaloissa pyörimistä. 

Aiemmissa kirjoituksissa on jo noussut esiin sisäkissan turvatun elämän nurja puoli: moni lemmikki elää "sohvatyynyn elämää" kuin koriste-esineenä tai pehmoleluna, jota halitaan ja ruokitaan, mutta joka viettää suurimman osan päivästä tekemättä oikein mitään. Jokainen voi miettiä millaista olisi itse olla lukittuna neljän seinän sisään kaiket päivää ilman kunnon tekemistä. 

Pallopelirata on helppo viihdyke vaikka työpäivän aikana, pallo ei karkaa sohvan alle. Yöllä moiseen kolinaan ei toki halua herätä, joten rata piiloon siksi aikaa, eikä kissakaan pääse kyllästymään peliin. Rataan voi myös piilottaa vaikka raksuja kaiveltavaksi.

Lemmikin omistajalla on siis suuri vastuu tarjota rakkaalleen myös lajille sopivaa puuhaa. Kissa ja koira ovat molemmat älykkäitä saalistajia, ja jos niihin tarpeisiin ei pysty vastaamaan, on parempi valita se pehmolelu sohvannurkkaan. Saalistajalle luonnollinen virike on ruoka ja nimenomaan sen hankinta. Jos kuppi aina vain tyrkätään nenän eteen, jää siinä paljon energiaa kaikkeen muuhun. Luonnossa eläimet käyttävät suurimman osan ajasta ruuan hankintaan, joten ei sen tarvi olla sisälläkään liian helppoa. Saalistajahan suorastaan nauttii kun saa saalistaa: ei tarvi kuin seurata millä keskittyneisyydellä kissa jaksaa kytätä hiiriä ulkona.

Raksuralli-juttu viime heinäkuulta kertoo miten saalistusta voi harjoittaa kotio-oloissa. Ei pidä unohtaa ns. älypelejä, jotka ovat varsin käteviä viihdyttäjiä, kun on itse töissä tai muuten poissa kotoa. Eläintarvikekaupoissa on jos jonkinlaista lelua, johon voi piilottaa ruokaa; palloja, putkia jne. Oma suosikkimme on pelilauta, jossa on erilaisia koloja ja piiloja haasteeksi. Varsinkin ahneen puoleiset karvakaverit jaksavat puurtaa sen parissa vaikka kuinka kauan. Piiloja voi askarrella myös ilmaiseksi helposti erilaisista jämätavaroista, vain mielikuvitus on rajana, pelkkä vessapaperirulla riittää alkuun. Myös märkäruokaa voi aivan hyvin laittaa pestäviin haastekippoihin, märkäruoka on kuitenkin paljon terveellisempää nestepitoisena kuin kuivaraksut.

Lelulaatikko helpottaa meillä arkea: kun lähden töihin tai muuten pois kotoa, niin heitän laatikosta muutamia uusia leluja kissoille. Suurin osa päätyy sohvan tai kaapistojen alle päivän aikana. Kun laatikko alkaa tyhjetä, on aika ottaa harjanvarsi ja putsata sohvanalus, niin laatikko täyttyy uutta kierrosta varten. Kissakodissa olisi ihanteena tietysti sellaiset kalusteet, joissa ei olisi moisia koloja... Kissat myös tylsistyvät samoihin leluihin, joten laatikko-kierto tuo vaihtelua.

Koirille on tarjolla pilvin pimein erilaisia harrastusmahdollisuuksia, mutta kuinka sitoutunut omistaja on huolehtimaan pääkopan ja fyysisen kunnon hyvinvoinnista; järsiikö hauva surullisena yksinään tuolin jalkaa vai viilettääkö se onnellisena pellolla hauskojen tehtävien parissa. Kanit ja kissat taas on yllättävän helppo opettaa vaikka agilityyn eli este- ja temppuradoille, joita voi rakennella kodin tavaroista. Riippuu toki yksilöstä kuinka se innostuu, laiskanpuoleisen kaverin kanssa riittää vähempikin. Lue esimerkiksi Eläinkoulutusblogista aktiivisen kissan kanssa pärjäämisestä (osa maksullista sisältöä), tai hae netistä lisää vinkkejä, niitä riittää! Luonnollista virikettä kaikille tarjoaa erityisesti ulkoilu, lue aiempi juttu kissojen ulkoilusta.

Kaikki on siis vain omistajasta kiinni, tarjoathan lemmikillesi mielekästä puuhaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti